Monument Ruinen

Op maandag 20 maart 2006 werd het herdenkingsmonument onthuld door de ambassadeur van Israël in Nederland, Z.E. De heer Harry Kney-Tal, de heer Binyomin Jacobs, hoofdrabbijn  van het Inter Provinciaal Opperrabbinaat, de heer C.Laban van de Stichting Joods Monument Ruinen en Eva Moorman, leerling van voornoemde school. 

Het kreeg een plaats op de Brink, direkt naast de historische Mariakerk en het “toeval” wil dat het  een plek heeft gekregen recht tegenover het huisje , waar Lena Goldsteen, Olde Lene, had gewoond, voordat zij werd weggevoerd. Geen toeval is het dat voor de onthulling de datum 20 maart werd gekozen. Het is de dag, waarop Lena Goldsteen, de laatste Joodse inwoonster van Ruinen in Sobibor werd vermoord.

De feitelijke onthulling vond plaats na een indrukwekkende bijeenkomst in de Mariakerk, waar naast diverse sprekers en het ten gehore brengen van Joodse muziek, leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool ’t Oelebröd in Ruinen het lied “De Regenboog” zongen en de namen noemden van de 11 vermoorde dorpsgenoten.

Deze leerlingen waren reeds in een eerdere fase bij het projekt betrokken, hadden op school reeds een voordracht gekregen van een overlevende van één van de Duitse vernietigingskampen en hadden een tentoonstelling ingericht, die na de onthulling van het monument kon worden bekeken in het kerkelijk centrum De Bron te Ruinen.