Monument Gijsselte

Bij aanvang van de oorlog waren er, met name in het oosten van het land, van Groningen tot in Limburg, dus ver van de randstad verwijderd, een vijftigtal werkkampen. Gedurende de oorlog werden deze kampen voornamelijk gebruikt voor het isoleren van de Joodse weerbare mannen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober 1942 vonden overal razzia’s plaats, zowel in steden als in de provincie. Degenen die werden opgepakt werden afgevoerd naar kamp Westerbork. Hetzelfde gebeurde met de bewoners van de kampen. Alle kampen werden leeggehaald en de bewoners eveneens overgebracht naar kamp Westerbork, waar in veel gevallen, gezinshereniging plaatsvond, meestentijds  voor een periode van slechts enkele dagen, waarna deportatie plaatsvond.

Enkele kampen in het noorden des lands: Norg – Winsum – Hornhuizen – Fochteloo – Elslo – De Witte Pael – Vledder – Diever – Ruinen – Echten – Geesbrug – Gijsselte – Stuifzand – Linde – Orvelte – Mantinge.

Op de plaats waar het hierboven vermelde kamp (nabij Gijsselte )gevestigd was, is in 2008 een gedenksteen geplaatst. Één van de initiatiefnemers voor dit momument was Roelof Wever uit Ruinen, die als kleine jongen eten ging brengen bij kamp Gijsselte. ( Over deze episode is door Kees Opmeer het boek Kleine Held geschreven)

De onthulling van deze gedenksteen vond plaats op 10 april 2008 door de hoofdrabbijn van het IPOR Binyomin Jacobs, samen met de initiatiefnemer, Roelof Wever.